Announcement

Collapse
No announcement yet.

CRM

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  CRM

  Crew Resource Management. Crew Resource Management (CRM) is eind jaren 1970 ontwikkeld om incidenten aan te pakken die gebeurden door het falen van de samenwerking in de cockpit. De National Aeronautics and Space Administration (NASA) in Amerika sponsorde in 1979 een workshop, genaamd "Resource Management on the Flight Deck", wat het resultaat was van NASA research naar de oorzaken van ongevallen van verkeersvliegtuigen. Het onderzoek dat tijdens de workshop werd gepresenteerd ging in op de aspecten van menselijk falen bij een groot deel van luchtvaartongevallen: het falen van communicatie tussen de vliegers, het maken van beslissingen en leiderschap.

  Tijdens de workshop werd de naam "Cockpit Resource Management" (CRM) gegeven aan het proces van trainen van cockpitbemanningen om de factor xpilot errorx (fout van piloot) te minimaliseren, door gebruik te maken van de intermenselijke mogelijkheden in de cockpit. Veel luchtvaartmaatschappijen volgden in de jaren '80 het voorbeeld en ontwikkelden nieuwe trainingsmogelijkheden om het "team"-gebeuren tijdens vliegoperaties te verbeteren.

  Eind jaren '80 veranderde naam van Cockpit in Crew Resource Management, om aan te tonen dat het team niet beperkt is tot de cockpit. Sinds die tijd is het Crew Resource Management niet meer weg te denken uit de grote luchtvaart en neemt het belang ervan alleen nog maar toe. Het is dan ook niet meer een éénmalige cursus die aan vliegers wordt gegeven, maar CRM wordt in de vliegerloopbaan steeds herhaald.
  De nadruk bij CRM hoort te liggen op "error management", het herkennen van foute beslissingen en acties, het omgaan daarmee en uiteindelijk het voorkomen van menselijke fouten. Men gaat er vanuit dat fouten onvermijdelijk zijn, maar dat er drie verdedigingslinies kunnen worden opgeworpen:

  1. Het vermijden van fouten door het toepassen van concepten en gedraging-en die in de training zijn geleerd. Bijvoorbeeld: door bewust te blijven van de situatie door oplettend te zijn, zonder afleidende factoren, kunnen navigatie-fouten voorkomen worden.

  2. Fouten te herkennen voordat ze niet meer te herstellen zijn. Het cross-checken van computer-informatie kan een verkeerde koers of hoogte tonen.

  3. Het beperken van de gevolgen van gemaakte fouten. Het bespreken van een nadering die wordt gevlogen in bergachtig gebied, bijvoorbeeld, kan een gecontroleerde vlucht in terrein tonen, nog op tijd om een ramp te voorkomen.
  Deze drie punten worden ook wel de "error troika" genoemd: vermijd fouten, herken fouten, beperk de gevolgen van fouten.
  Er zijn diverse cursussen Crew Resource Management, verschillend in opzet maar vaak wel met gelijksoortige aandachtspunten. Een voorbeeld van de onderwerpen die in een CRM-cursus behandeld worden:

  - Attitude (houding) en capaciteiten
  - Communicatie en briefings
  - Korte termijn strategie
  - Autoriteit en assertiviteit
  - Managementstijl
  - Workload controle
  - Menselijke fouten (human errors)
  - Situaties beoordelen en beslissingen nemen
  - Noodsituaties en leiderschap
Working...
X