Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vlieger bij Defensie met havo>mbo4?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Vlieger bij Defensie met havo>mbo4?

  Beste allemaal,

  Vanaf jongs af aan ben ik al gek van jachtvliegtuigen en ik wil ook graag solliciteren voor de functie ‘vlieger bij defensie’. Ik zit op dit moment in 5 havo met het NT profiel, maar eerst moet ik mijn ogen laseren als ik 21 jaar ben. Ik zit namelijk met beide ogen rond de -4,50. Ik ben 17 jaar als ik mijn havo diploma haal en dat betekent dus dat ik 4 jaar moet wachten totdat ik mijn ogen kan laseren en deel kan nemen aan de vliegerselectie. Deze tijd wil ik graag opvullen met een vervolgopleiding.

  Op het moment heb ik twee opties voor ogen, namelijk:
  • Aviation op de Hogeschool van Amsterdam (een HBO opleiding), = een brede studie die je voorbereidt op een baan in de burgerluchtvaart.
  • VeVa vliegtuigonderhoud technicus avionica op het ROC van Amsterdam (een MBO4 opleiding) = een studie die je voorbereidt op een baan in het vliegtuigonderhoud bij de Koninklijke Luchtmacht.


  De MBO4 opleiding lijkt mij echt ontzettend leuk omdat het met militaire vliegtuigen is. Het niveau houdt mij echter tegen. Ik weet dat ik met HBO waarschijnlijk een grotere kans heb om door de vliegerselectie te komen, maar dit is een burgerluchtvaart opleiding waar ik eigenlijk niet heel geinteresseerd in ben. Bovendien is mijn tweede keuze vliegtuigonderhoud, dus als ik niet door de vliegerselectie kom en ik heb die MBO4 opleiding gedaan, kan ik terugvallen op de techniek. Bij de HBO niet.

  Mijn vraag is bij deze: kan ik met havo>mbo4 nog vlieger bij defensie worden? Of is het verstandiger om en HBO na mijn havo te doen? Ik loop hier al zo lang mee rond en ik kom er maar niet uit.

  Ik zoek gewoon een studie die mij een goede voorbereiding geeft voor de vliegerselectie, én een goede basis geeft waarop ik kan terug vallen als ik niet door de vliegerselectie kom.

  #2
  HAVO is voldoende. Voor zover ik weet is ogen ‘laseren’ een reden tot afkeuren.
  Kijk eerst eens op de website van defensie waar, ongetwijfeld, toelatingseisen gepubliceerd staan. Mochten er nog vragen zijn, bel dan met defensie zelf.

  Comment


   #3
   Laseren doe ik geen uitspraak over, weet ik te weinig van. Vraag bij de Klu of Aeromedisch Instituut.
   Volgens mij is er geen 100% garantie dat je binnen een bepaalde marge valt na de ingreep.

   Kies een vervolgopleiding die je echt interesseert in een vakgebied of specialisatie waar je ook echt wil werken.
   De kansen dat je bij de luchtmacht komt zijn heel erg klein. Kansen dat je op de F16 komt nog veel kleiner.

   Of is het verstandiger om en HBO na mijn havo te doen?
   Absoluut, altijd voor de hoogste gaan.
   HAVO>VWO

   Comment


    #4
    Ik ken persoonlijk 4 mensen die een MBO luchtvaartopleiding gedaan hebben en vervolgens vlieger zijn geworden; twee vliegen bij Transavia, eentje bij de VLM en eentje is helicopter vlieger geworden bij de Klu. Allen hebben een militaire achtergrond.

    Ik ken er nog eens 5 die vanuit het vliegtuigonderhoud een vliegende functie (Mix van Flight Engineers, Loadmasters/Boomoperators) bij de Klu hebben.

    Al deze mensen hadden dezelfde droom die jij ook hebt, maar mocht het niet gelukt zijn, konden ze terugvallen op een opleiding die hen heel dicht bij hun passie had gehouden; werken met en aan operationele vliegtuigen.

    Comment


     #5
     Het kan altijd.
     Vroeger was het ook niet nodig om Officier te zijn voor vlieger.
     Feit blijft dat de Klu al jaren steeds kleiner wordt en dat er steeds minder vliegposities open zijn. Dit met een aanbod wat gelijk is gebleven of zelfs toegenomen betekent dat Defensie steeds kieskeuriger kan zijn.
     Je moet het best voorbereid zijn.
     Betekent voor mij niet te jong en met een zo hoog mogelijke vooropleiding.
     Rest de vraag hoe recent je voorbeelden zijn.
     Last edited by Europe-American; 31-01-2018, 21:55. Reason: zpellsjek

     Comment


      #6
      Je moet minimaal een HAVO/ VWO diploma op zak hebben en/of een HAVO + P diploma met enkele certificaten op VWO niveau ( mocht je de lange opleiding willen doen). Defensie geef jou de keuze of je de lange of korte opleiding wilt gaan doen, als jij door de selectie komt laat men je gewoon beginnen, ongeacht of jij een lager/hoger diploma hebt dan Pietje.

      Over lazeren, kan ik niet alles zeggen, ook omdat ik het niet precies weet en dit tijdens mijn keuring niet het geval was. Echter weet ik wel dat je ogen maximaal de afwijking tussen -2 en +2 mogen hebben en weet ik dat lazertechniek: Lasik, niet mag als je F-16 piloot wilt worden.

      Ikzelf zou na de HAVO een HBO doen, dit geeft ook meer kansen binnen defensie m.b.t. de duur van je loopbaan en je rang. Je kan er ook voor kiezen om het na je vliegopleiding een HBO/ WO te volgen, iets wat bij mij nu de voorkeur heeft.

      Succes ermee,

      Comment


       #7
       Je kan geen vlieger worden bij defensie met een MBO diploma (zie werken bij defensie). Lekker je HAVO afmaken en dan selectie gaan doen. HBO na je HAVO doen is overigens nooit een slechte optie, maar ik twijfel er sterk aan of dat je selectiekans vergroot, ik denk het niet namelijk. Er zaten bij mij jongens in het peleton die bij allemaal direct van de HAVO of het VWO kwamen, echt een enkeling had een bachelor.

       Comment

       Working...
       X